maanantai 13. huhtikuuta 2009

Leipää, leipää syödään

Piti tehdä sämpylöitä mutta teinkin foccaccia-tyyppisen leivän. Olkoon se nimeltään

Peltileipä

Reilu puoli litraa lämmintä vettä, johon sekoitetaan kaksi pussia kuivahiivaa, ripaus sokeria, suolaa ja öljyä. Sitten grahamjauhoja ja aamupuuron pohjat, kun seos on löysä mutta jo taikainamainen vaihdetaan vehnäjauhoihin. Sitten alustetaan ja lisäillään jauhoa ihan vähän kerrallaan, taikina saa jäädä vähän löysemmäksi kuin muuten olisi tapana. Vielä viimeiseksi lorautetaan tilkka öljyä ja pyöräytetään taikinaa niin että öljyä tulee vähän sinne sun tänne.

Nostatetaan lämpimässä tunti, otetaan pöydälle ja vaivataan. Kun taikina on parahultaisen kimmoisa, voidellaan öljyllä korkealaitainen leivinpaperilla vuorattu uunipelti ja painellaan taikina siihen. Sitten voidellaan taas öljyllä ja ripotellaan hieman kuivattua rosmariinia pinnalle. Minä pistelin koko leivän vielä haarukalla ja jaoin pizzaleikkurilla somiin, eri kokoisiin ja - muotoisiin palasiin, sitten uuniin 175*, reilu puoli tuntia.

AIVAN MIELETTÖMÄN HYVÄÄ. Suosittelen.

Ja tässä reseptissähän on tietty erittäin tärkeää käyttää korkealaatuista öljyä. No. Met olemma nyt päässeet safkahifistelyissä siihen kehitysvaiheeseen, että katsoimme parhaaksi siirtyä ostamaan italialaista extra-virgin-oliiviöljyä suoraan maahantuojalta. Ai että mitä järkee ostaa jotain 18 €/litra maksavaa öljyä? No se järki, että toi öljy on ihan saatanan hyvää. Sitä vois juoda suoraan purkista, niin hyvää se on. Itse asiassa Juha nautiskeli sitä äsken snapsilasista. Näin villiä elämää sitä kaupungin vuokrakasarmeissa vietetään!

Kaverit siinä vierekkäin. Söpöö.

2 kommenttia:

Annika Johanna Westerlund kirjoitti...

Että oli hyvä leipää!

Ziamaria kirjoitti...

Öljy ei edes ole kallista, päinvastoin! Vastaava, tai oikeastaan lähimmäs tuleva laatu, maksaa kaupan hyllyssä Helsingissä yli 50 euroa litra! Sekään ei ole siis yhtä hyvää. Jopa Alepan paras extra-virgin oliiviöljy maksaa 15 euroa litra, eikä sitä nyt makunsa puolesta voi edes verrata Ziamarian öljyyn.