lauantai 18. lokakuuta 2008

Ei maksa vaivaa

Hah, mä olen kunnallisvaaliehdokas (Helsinki, Vasemmistoliitto ja numerolla 448 kitooos) ja mulla on jo vuosikausia ollut lompsassa elintenluovutustestamentti. Myös kaikki läheiseni tietävät, että jos mä joudun koneisiin joskus niin ei muuta kuin töpseli irti ja elimet käyttöön, lopun saa laittaa uuniin ja muistotilaisuudessa tulee soittaa AC/DC:n Highway to Hell.

Kannustan kaikkia muitakin tekemään ko. testamentin, biisin saa toki itse kukin valita mielensä mukaan.

***

Munuais- ja maksaliitto jäsenyhdistyksineen haastaa kunnallisvaaliehdokkaat allekirjoittamaan elinluovutuskortin ja lähettämään myös haasteen eteenpäin.


Vuosi on ollut erityisen synkkä elinsiirtojen osalta. Elinsiirtojen määrä on pudonnut huolestuttavasti, koska siirtoelimistä on huutava pula. Jokainen täysi-ikäinen voi omalta osaltaan helpottaa elinluovutustoimintaa ja täyttää kansalaisvelvollisuutensa allekirjoittamalla elinluovutuskortin. Hyvää esimerkkiä voivat näyttää kunnallisvaaliehdokkaat.

Elinluovutuskortteja saatavilla viikoilla 42-43
Kansainvälistä elinsiirtopäivää vietetään ympäri Eurooppaa lauantaina lokakuun 18. päivänä. Suomessa teemapäivänä:
18.10. Jäsenyhdistykset ympäri maata järjestävät tempauksia, joissa jaetaan tietoa ja elinluovutuskortteja.
18.10. Promobike-pyöräilijät jakavat elinluovutuskortteja Helsingin ydinkeskustassa.
Viikoilla 42–43 on elinluovutuskortteja saatavilla maan suurimmissa kaupungeissa 350 jakelupisteessä muun muassa kahviloiden, ravintoloiden ja kauppakeskusten Minimoi-korttitelineissä. Luettelo jakelupisteistä löytyy netistä www.musili.fi ja www.lahjaelamalle.net

Jaossa olevat elinluovutuskortit tunnistaa punaisesta Olet korvaamaton -ilmaispostikortista. Siitä irrotettava luottokortin kokoinen, muovipintainen elinluovutuskortti allekirjoitetaan ja pidetään aina lompakossa. Allekirjoittamisesta on tärkeää kertoa lähiomaisille, sillä elinten luovuttamisesta keskustellaan aina aivokuolleen vainajan omaisten kanssa. Elinluovutuskortin täyttäjiä ei Suomessa rekisteröidä eikä heistä kerätä tietoja.

Elinluovutuskortteja voi tilata soittamalla Lahja elämälle -palvelunumeroon 0800-144441. Lisäksi tilauksen voi tehdä internetissä: www.lahjaelamalle.net. Netistä saa myös lisätietoa elinluovutuksesta. Elinluovutuskortteja on jatkuvasti saatavilla apteekeissa, terveyskeskuksissa, lääkäriasemilla, huoltoasemilla sekä SPR:n Veripalvelun toimipisteissä.

***

Ei kommentteja: